Apel pentru Transparență și Acțiuni Legale Împotriva Monopolului în Industria Metalurgică a Republicii Moldova

Săptămâna trecută, ALDE a felicitat cetățenii Republicii Moldova pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Această oportunitate istorică merită recunoscută la adevărata ei valoare și trebuie să fie startul unei transformări autentice, ireversibile a țării noastre.

În același mesaj, ne-am asumat să monitorizăm această transformare și să nu permitem ca sloganele să țină locul reformelor reale, așa cum s-a întâmplat până acum.

Din acest motiv mă aflu astăzi aici, în fața dumneavoastră.

În vreme ce la președinție și la guvern se bea încă șampanie și se sărbătorește acest cadou istoric oferit de partenerii de dezvoltare, adevărul este că în țara noastră se consolidează nu afacerile europene, antreprenorii moldoveni, ci factorii de putere de la Tiraspol.

La Chișinău se spală banii negri produși dincolo de Nistru și se construiește o bază de putere pentru exponenții Kremlinului. Cel mai grav este că acest proces se face chiar sub nasul autorităților.

Dar să intrăm în detalii.

Este cunoscut pentru oricine a încercat să cumpere metal pentru construcții în Republica Moldova, că principalul furnizor de metal este uzina de la Râbnița, așa-numitul combinat MMZ.

Avantajele oferite cu generozitate de Moscova prin gazul furnizat la preț simbolic, cumulate cu avantajele oferite generos de Chișinău prin autorizații de mediu, tolerarea importurilor de metal uzat și drepturile de export în Uniunea Europeană, fac ca metalul produs la Râbnița să nu aibă concurent.

Contabilitatea combinatului de la Râbnița este, desigur, imposibil de verificat de către Chișinău.

Prin urmare, cu ajutorul generos inclusiv al guvernării pretins pro-europene de la Chișinău, dincolo de Nistru se adună zeci de milioane de dolari, anual, în bani negri.

Un aspect mai puțin cunoscut, asupra căruia trebuie să tragem un semnal de alarmă, este faptul că deja de mai bine de 4 ani, interesele transnistrene pe acest segment au devenit cu mult mai ambițioase.

Astfel intră în scenă compania BPM – unde persoana cheie este Oleg Babii, tot el și acționar la fabrica de ciment de la Râbnița. Compania BPM este înregistrată la Chișinău.

Dacă în primii ani de activitate, BPM funcționa ca un dealer pentru uzina de la Râbnița, deja de 4 ani, ambițiile sunt cu totul altele.

Pas cu pas, comercianții cu metal din Republica Moldova sunt scoși din ecuație.

Schema include metode diverse, dar cu același scop: monopolizarea comerțului cu metal pe teritoriul întregii republici.

Uzina Metalurgică de la Râbnița încheie contracte de vânzare la prețuri preferențiale pentru Republica Moldova doar cu BPM Trade, iar BPM Trade duce o campanie de marketing agresivă cu prețuri mult sub nivelul sustenabil al pieței.

Spre exemplu, prețul propus de BPM este, pentru o tonă de fierbeton, produs esențial pentru orice construcție, cu peste 100 de dolari sub prețul oricărui concurent din piață.

Astfel, în scurt timp, în lipsa unei concurențe loiale sau, mai exact, în lipsa acțiunii autorităților, în Republica Moldova va

Citește și aceste articole

Bună ziua dragi prieteni și bine v-am găsit la nouă ediție a emisiunii Arina Spătaru Live. Ca de obicei răspundem la întrebările voastre și abordăm problemele cele mai relevante pentru cetățenii Republicii Moldova.
Sunt Arina Spătaru, candidatul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) la Primăria Chișinău. Cu deviza „Stăpâni la noi acasă” vreau să aduc transformări semnificative în viața noastră.
Buna seara, prieteni! Vă Mulțumesc ca urmăriți Arina Spătaru live. Puneți like, dați zbate, comentați, pentru ca astăzi voi Răspunde la cele mai frecvente întrebări puse in live-urile mele recente.

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu