Arina Spătaru Live VI: Cine a câștigat alegerile? Ce se întâmplă la CC? Cât va costa gazul?

Bună ziua dragi prieteni și bine v-am găsit la nouă ediție a emisiunii Arina Spătaru Live. Ca de obicei răspundem la întrebările voastre și abordăm problemele cele mai relevante pentru cetățenii Republicii Moldova. Înainte de începe, vreau să vă mulțumesc pentru toate mesajele de susținere pe care le-am primit de la voi în aceste zile.

Suportul vostru este ceea ce ne face să mergem înainte și ne întărește în credința că suntem într-o alianță puternică cu oameni care știu că suntem stăpâni la noi acasă!
Prima întrebare – Și totuși cine a câștigat aceste alegeri locale?
Săptămâna a început cu rezultatele alegerilor locale generale și fiecare clan de putere conduse de Șor, Dodon și partidul PAS au declarat victorie. Dar dacă ne uităm mai bine – principalul învingător al acestor alegeri au fost banii. Banii negri, nemunciți au câștigat aceste alegeri, din păcate.

Fie că acești bani au venit de la Moscova prin offshoruri, că au venit din Israel sau că au venit din bugetul de stat, direcționați de guvernare – anume banii au decis aceste alegeri. Fără programe electorale clare, fără entuziasm și aproape fără dezbateri autentice. Acolo unde au ajuns banii dați de ministerul lui Spânu, acolo au câștigat cei de la PAS. Acolo unde banii lui Șor au trecut pe sub nasul guvernării, a câștigat Șor.
La Chișinău – după cum ați văzut Ceban a învins după o campanie anemică a lui Lilian Carp.

În raport cu Ion Ceban- dacă observați – partidul PAS mai mult latră dar nu mușcă. Campania PAS în Chișinău a fost doar de formă. Achizițiile dubioase de la primărie nu sunt investigate. Nici măcar folosirea abuzivă a banilor municipali pentru construcția partidului MAN nu a fost investigată sau documentată de instituții. Ceban a fost la rândul lui foarte pașnic în raport cu partidul de guvernare. Chiar la Băcioi, din câte ne spun membrii ALDE de acolo, Ceban a susținut candidatul propus de la PAS.


Secretul? PAS îl pregătește pe Ion Ceban ca viitor aliat la guvernare. De ce? Pentru că partidul PAS dorește să păstreze monopolul asupra electoratului pro european, și deja știe că în următorul parlament nu va mai avea majoritate. Vom reveni la această temă în viitorul apropiat.

Între timp – după cum am anunțat, ALDE continuă cu hotărâre și determinare. Deja atelierul meu de croitorie este activ. Și din munca mâinilor mele voi dona mai departe pentru partidul pe care îl conduc. Le fel vor face și colegii mei.

Politica este o vocație, nu o meserie. Noi muncim pentru a ne permite săp facem politică mai departe.
Așa arată politica curată – și așa vom învinge politicienii cu sacii cu bani din bugetul de stat sau din fondurile furate de către Șor!


Și totuși ce se întâmplă cu Șor?
Apropo de banii murdari ai lui Șor. Ce se întâmplă oare cu domnul Illan Mironovici? După cum țineți minte – în campanie l-am provocat la dezbateri libere pe Ilan Șor pentru a explica cetățenilor toate acțiunile sale ilegale.

Acesta după ce acceptat inițial, a amânat dezbaterea pe 7 noiembrie, după alegeri, la sfatul consultanților. Noi am lansat o serie de întrebări publice și i-am oferit timp să-și facă temele pentru acasă. În vreme ce noi așteptam pe 7 noiembrie răspunsul acestui – după el însuși a promis – am aflat din presă că el de fapt își pregătea fuga din Israel la Istambul. Pentru că la Tel Aviv are deja un dosar deschis în urma investigațiilor noastre din vara acestui an.
Iar până la clarificarea acestui dosar – Ilan Șor a fugit, din nou, din fața responsabilităților. Iată dragi prieteni cine este Ilan Șor – un fricos – un om care ar vrea să pară curajos dar se ascunde mereu. Se ascunde în fața justiției Republicii Moldova, se ascunde în fața unor dezbateri libere și mai nou, se ascunde în fața legii statului Israel.

Indiferent de sentințele instanțelor din Moldova sau din Israel, domnul Ilan Mirnonivici Șor și-a dat singur un verdict – un laș care își lasă mereu complicii să plătească pentru păcatele sale. Urmărim cu interes și rămânem deschiși să dezbatem public cu Ilan Șor – așa ca cetățenii să înțeleagă foarte bine ce fel de om și ce fel de grup de interes conduce. Dacă prinde la curaj, desigur! Pentru că pe termen scurt – nu vedem mari șanse ca justiția republicii Moldova să pună la locul cuvenit – adică în fața instanței de judecată și ulterior la pușcărie.


Ce se întâmplă la Curtea Constituțională?
Și dacă tot discutăm despre justiției – săptămâna asta Curtea constituțională a mai bătut un cui în sicriul reformei justiției. În primul prevederile în baza cărora ex-procurorul general al R. Moldova a fost evaluat, suspendat și demis din funcție, au fost anulate. Adică după doi ani de scandal și justiție la televizor – demiterea lui Stoianoglo este declarată ilegală.

Mai mult – președintele Curții Constituționale a și demisionat după această decizie – probabil sun presiunile politice a celor de la PAS. Și după doi ani de scandal și justiției la televizor – revenim la punctul zero. De fapt mai jos de punctul zero pentru că între timp a fost compromisă total credibilitatea CSP, credibilitatea Curții Constituționale și, de fapt, credibilitatea reformării justiției.

Între timp – cu toate acțiunile abuzive ale PAS, acțiuni pe care le-au justificat prin lupta împotriva marilor corupți – de fapt nici un mare corupt nu a ajuns după gratii. Nici Andronachi, nici Platon, nici Șor, nici Plahotniuc.

Și atunci – înțelegem de ce alegerile din Republica Moldova sunt câștigate doar de sacii cu bani!
Înțelegem că principalul responsabil pentru această degradare a democrației, a justiției și a statului de drept este partidul de la guvernare – Partidul Acțiune și Solidaritate. Bine, ei sunt responsabili – dar noi vom plăti pentru acestă aventură – prin corupția mai mare și mai agresivă, prin clanuri interlope care deja acaparează sectoare de economie tenebră și ca efect final – prin sărăcie și nesiguranță!

Ce se întâmplă cu tariful la gaz în această iarnă?
Am văzut cum Șor a promis cetățenilor ceea ce noi am cerut deja din luna August – Gaz la 10 lei.
Noi am cerut guvernului să își asume responsabilitatea pentru prețul la gaz, să demită conducerea Moldova Gaz și să plafoneze tariful la gaz la 10 lei.

Adevărul este că tariful de 10 este realist ținând cont de faptul că prețul de achiziție a rezervelor nu depășește 8-9 lei și că Republica Moldova a primit deja cumulat câteva sute de milioane de la SUA, UE și alți parteneri pentru criza energetică.

Adevărul este că Vadim Ceban putea fi demis de către CSE. La fel cum CSE poate scoate partide întregi din alegeri, la fel cum poate închide televiziuni și site-uri, la fel poate demite și șeful la Moldova gaz. CSE poate chiar să preia controlul Moldova gaz pe durata crizei. Ar fi fost simplu, just și chiar folositor pentru actuala guvernare.

Ce au făcut ce de la PAS? Au luat banii donați de partenerii externi și i-au direcționat spre proiecte – pentru că din proiecte, partidul PAS își poate plăti consultanții, experții și ONG-urile afiliate. Iar povara prețurilor mari ? Povara asta au aruncat-o pe spatele cetățenilor. Mai grav – au lăsat loc pentru manevre populiste ale lui Șor. Au lăsat loc pentru consolidarea tendințelor separatiste la Comrat. În rezumat – incompetența și interesele de partid ale partidului de guvernare au generat o nouă criză. Din nou. La fel ca de atâtea ori până acum.
Iată de ce, dragii mei – unul din obiectivele noastre majore pe termen scurt va fi alertarea partenerilor externi asupra situației grave care se creează în Republica Moldova.bVom comunica intensiv cu instituțiile europene, cu partenerii din SUA și din alte state care susțin onest Republica Moldova. Vom comunica inclusiv cu mass media internațională pentru a informa inclusiv contribuabilii, cetățenii din statele occidentale care ne susțin.

Pentru că, inclusiv partenerii externi, trebuie să înțeleagă că noi, poporul republicii Moldova suntem stăpâni la noi acasă. Nu partidul de la guvernare, nu ONG-urile afiliate guvernării, ci noi cetățenii care plătesc pentru toate această degradare! Voi tot puteți contribui la acest efort! Apăsați butonul de urmărire la pagina noastră și distribuiți acest video!

Dacă aveți posibilitatea – intrați pe site-ul alde.md si donați pentru ca vocea alianței noastre să devină mai puternică, să se audă și la Washington, și la Bruxelles și la București!
O seară frumoasă tuturor!

Citește și aceste articole

Sunt Arina Spătaru, candidatul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) la Primăria Chișinău. Cu deviza „Stăpâni la noi acasă” vreau să aduc transformări semnificative în viața noastră.
Buna seara, prieteni! Vă Mulțumesc ca urmăriți Arina Spătaru live. Puneți like, dați zbate, comentați, pentru ca astăzi voi Răspunde la cele mai frecvente întrebări puse in live-urile mele recente.
ALDE s-a înregistrat oficial în cursa pentru primăria capitalei. Candidatul ALDE la primăria municipiului Chișinău, voi fi eu, Arina Spătaru. Nu putem permite încă un mandat pentru Ion Ceban. Rămâneți aproape și vă explic de ce! Ion Ceban se vede deja cu sacii în căruță!

Alătură-te
Echipei Noastre

Completează acest formular și
aderă la partid sau fii voluntar!

Date de contact
Domiciliu